האלכוהול נצרך בצורת נוזל. הוא מיוצר על ידי תסיסה של דגנים ופירות. התסיסה היא תהליך כימי שבו חיידקים שבשמרים פועלים על מרכיבים מסוימים בחומר ויוצרים תסיסה על ידי צריכת הסוכרים ופליטת האלכוהול.
אלכוהול הוא סם הרגעה שאין בו כל ערך תזונתי. כידוע, אלכוהול מעוות את תפיסותיו של האדם, את חוש ההתמצאות ושיקול הדעת ומשפיע על האופן שבו המשתמש מרגיש. המאפיין הבולט הוא איטיות התגובה והדיבור.
האלכוהול מגיע למחזור הדם במהירות. הכמות וסוג המזון בקיבת המשתמש עשויים לקבוע כמה מהר זה קורה. לדוגמא, כמות גדולה של פחמימות ומאכלים עתירים שומן עוזרים לגוף לספוג אלכוהול לאט יותר. אלכוהול עוזב את הגוף בשתי דרכים, כ -10% באמצעות דרכי הנשימה והיתר באמצעות תהליך חילוף החומרים בגוף.
כמה עובדות
תעשיית האלכוהול בארה"ב היא תורמת משמעותית לכלכלה והיא אחראית ליותר מ-400 מליארד דולר בפעילות הכלכלית הכוללת של ארה"ב לשנה, פעילות שהניבה כמעט 100 מליארד דולרים בשכר ויותר מ-4 מיליון מקומות עבודה לעובדים בארה"ב.
כ-5% מכלל מקרי המוות בעולם מדי שנה הוא תוצאה ישירה של אלכוהול. בישראל בלבד הנתון הלא רשמי הוא כ-1000 מקרי מוות בשנה. בנוסף אנו עדים לאלימות גוברת הקשורה לשימוש באלכוהול במיוחד בקרב צעירים. ומאות מקרים של אלימות בתוך המשפחה.
השפעה
יש מספר גורמים המשפיעים על איך ובאיזו מידה האלכוהול משפיע על המוח. תדירות השתיה, גיל תחילת צריכת האלכוהול, גיל השתיה הנוכחי, בריאות כללית ו…רמת ההשכלה.
חלק מהסימנים החיצוניים של שתיית אלכוהול הם דיבור עילג, הליכה מתנודדת, ליקוי ראייה ואבדן זכרון לטווח קצר. ההשפעה על מרכז האיזון במוח הקטן מובילה להליכה כושלת של שיכרות.
האלכוהול פועל על לשד המוח, מאט את הנשימה ומוריד את טמפרטורת הגוף. מכיוון ששתיית אלכוהול גורמת לתחושת חום, רבים מוצאים מותם כתוצאה מקפיאה. אלכוהול מפחית עכבות ומאט את תהליך החשיבה כמו גם העיבוד של מידע חזותי ושמיעתי. בנוסף הוא משפיע גם על ההיפותלמוס ויותרת המוח, דבר שמגביר את התשוקה המינית אך גורם להפחתת הביצועים בפועל.
שימוש לרעה
יש להבחין בין אלכוהוליסטים לצרכני אלכוהול. לא כל מי ששותה מפתח תלות באלכוהול אבל עדיין הסיכון קיים אצל כל אחד. הכל עניין של מבנה אישיות ותזמון.
בשתיה קבועה יש מצב להתפתחות סבילות בגוף, מה שמעלה את צריכת האלכוהול. גם אם עדיין לא מדובר הרמה של שימוש לרעה, עדיין מדובר באפשרות של גרימת נזק ארוך טווח לכבד.
שימוש לרעה ברמת אלכוהוליזם הינו הרסני ומסוכן למשתמש ולאחרים. לעתים קרובות הוא יזנח את אחריותו בעבודה ובבית. משתמשים לרעה ישתמשו באלכוהול תוך עירבוב עם תרופות מרשם שהם נוטלים. לפעמים כאמצעי להרגע ולפעמים מתוך הרגל תוך התעלמות ממצב הסיכון.
ערבוב אלכוהול עם תרופות אחרות יכול לגרום להשפעות מסוכנות ואף קטלניות לטווח ארוך. אלכוהול יכול להחמיר תופעות לוואי של תרופות אחרות. שילובים קטלניים במיוחד הם עם תרופות נוגדות דכאון, אופיאטים כגון מורפין, קודאין ותרופות ממריצות. יותר מדי אנשים מתו כתוצאה משתיית אלכוהול ונטילה במקביל של תרופות הרגעה.
ההשפעות ארוכת הטווח של שימוש לרעה באלכוהול קשורות עם שורה ארוכה של בעיות בריאות. אובדן זיכרון, מחלת כבד, נדודי שינה, נזק עצבי, בעיות מיניות, נזק בלתי הפיך למוח, דלקת בקירות הקיבה, סרטן הפה והגרון, הרעלה ולחץ דם גבוה. הפסקת שתיה לאחר שימוש כבד ומתמשך מביאה למצב של בילבול (דיליריום) מלווה ברעד בלתי נשלט, פירכוסים, הזיות והתקפי אפילפסיה.
מינון יתר
מינון היתר של אלכוהול נקרא "הרעלת אלכוהול". מינון יתר יכול לנוע מבעיות של שיווי משקל לתרדמת או אפילו למוות. מה שקורה הוא שהאזורים במוח השולטים בפונקציות תמיכת חיים בסיסית כמו נשימה וקצב לב, מתחילים להסגר וללא טיפול זה מסתיים במוות.
ישנם תסמינים רבים של הרעלת אלכוהול ואיתורם מראש הוא קריטי. אלה כוללים הקאות, גוון עור כחול או חיוור, נשימה לא סדירה, קהות חושים, בלבול, אובדן קואורדינציה, וחוסר הכרה.
במקרה של הרעלת אלכוהול, אין לתת לנפגע לישון. כמות האלכוהול במערכת של המשתמש ממשיכה עדיין לעלות והוא עלול להגיע למצב של דום נשימה. אין לתת קפה למשתמש כי אלכוהול מייבש את המערכת וקפה יוסיף להתייבשות. במקרה של חשד להרעלת אלכוהול יש להתקשר מיד אל שירותי החירום הרפואיים.